Basia Starecka, autorka bloga Nakarmiona Starecka. Zaczęła od opisywania stołecznych knajp: ich jedzenia, wystroju, kelnerów. Największą popularnością cieszy sięcykl 'Koszmary warszawskiej gastronomii', w którym ostrzega, jakie restauracje należy omijać szerokim łukiem. Jest świetną obserwatorką. Pisze z biglem, ma smykałkę do dziennikarsko-kulinarnych śledztw, np. jeździ oglądać hodowlę kur, bierze udział w świniobiciu. Zależy jej na odkrywaniu prawdy o tym, co kupujemy i jemy. Jest wicenaczelną dwumiesięcznika kulturalno-kulinarnego 'Kukbuk'.
Aga Kozak, autorka bloga Ugryzienie Kozak. Pisze, je, podróżuje. Blog prowadziła na stronie magazynu 'Zwierciadło', a od stycznia pojawi się na blogspot.com. Interesuje ją, co jedzenie mówi o człowieku: o jego poglądach, religii, zahamowaniach. Pracuje jako dziennikarka. Dla 'Wysokich Obcasów' robi wywiady z kobietami sztuki, m.in. z Zofią Gołubiew, dyrektor Muzeum Narodowego w Krakowie. W miesięczniku 'Kuchnia' rozmawia z kulinarnymi gwiazdami, jak Rachel Khoo, która telewizji BBC uczy gotować francuskie dania. Jest także couchem dla artystów.
Magda Gendźwiłł, autorka bloga Crust and dust. Z wykształcenia amerykanistka. Pracowała jako tłumaczka, ale pasja kulinarna zaczęła zajmować coraz więcej czasu. Blog, który pisze z mężem zdobył tytuł Bloga Roku 2012. Gotują, fotografują potrawy i podpowiadają, jak je zrobić. Można u nich znaleźć dania świąteczne, efektowne jadalne prezenty, porady jak robić dziecięce wersje dorosłych potraw, np. grzaniec. Magda prowadzi warsztaty gotowania, jest też kulinarnym ekspertem Eastern Warsaw ? pokazuje turystom polską kuchnię, uczy lepić pierogi.